Beugels

Waarom als kind een beugel

Het is niet zonder reden dat veel kinderen een beugel dragen. Bij veel mensen staan tanden namelijk niet allemaal even recht. Zelfs voor kleine afwijkingen is dan een beugel vereist. Bij kinderen is o.a. de kaakgroei nog te beïnvloeden waardoor het makkelijker is je tanden recht te zetten. Het is dus heel verstandig om op jonge leeftijd een beugel te dragen.

Volwassenen met beugel

Toch kan het gebeuren dat je als volwassenen scheve tanden hebt. Niet iedereen heeft als kind de mogelijkheid gehad een beugel te dragen. Of de retentie is niet goed gegaan waardoor het weer scheef is gaan staan. Wat ook de reden ervoor is, scheve tanden als volwassenen is niet gek. 

Toch lijkt een beugel ‘iets voor kinderen’ te zijn. Gelukkig zie je steeds meer volwassenen met een beugel en wordt de drempel voor veel mensen steeds lager. Scheve tanden rechtzetten zonder beugel is namelijk zo goed als onmogelijk. Dat gezegd hebbende, een traditionele beugel is al lang niet meer de enige keuze. 

Soorten beugels

Er zijn veel verschillende soorten beugels, zelfs onzichtbare. Het is wel afhankelijk van je gebit welke beugel voor jou geschikt is. Het is daarom verstandig om met een goede orthodontist samen de keuze te maken. 

De meest gebruikte beugels in het kort:

Activator beugel

Een activator beugel zorgt ervoor dat de stand van je kaken wordt aangepast. Dit is om een over- of onderbeet weg te halen zodat de kaken mooi boven elkaar staan en op elkaar aansluiten. Deze beugel wordt vaak bij kinderen gebruikt (ook wel bekend als buitenboordbeugel) maar kan ook bij volwassenen toegepast worden, zelfs alleen ’s nachts.

Invisalign

Invisalign wordt vaak aangeprijst als onzichtbare beugel. Dit is een heel dun bitje van doorzichtig plastic, dat elke twee weken gewisseld wordt tot de gewenste stand is bereikt.

Plaatjes beugel

De meest bekende beugel. Ook wel slotjes beugel genoemd. Dit is een traditionele beugel waarmee met slotjes op de tanden en een draad daar door heen de tanden rechtgezet worden. Ook al is dit een traditionele beugel, er blijven nieuwe ontwikkelingen in voorkomen. 

Retentie beugel

Een retentie beugel zorgt ervoor dat na het rechtzetten van je tanden deze netjes recht blijven staan.