Wat kan ik eten

Eten met een beugel kan gewoon zoals je gewend bent, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden. Het is erg afhankelijk van wat voor beugel je hebt, maar met een plaatjesbeugel mag je geen hele harde dingen eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wortel of hard stokbrood. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je draad kapot gaat of een plaatje los gaat. Dit is altijd op te lossen bij de orthodontist, maar handig is het niet. 

Eten met Invisalign

Met een uitneembare beugel zoals Invisalign kun je alles gewoon eten. Wel moet je bij alles wat je eet je beugel uit doen. Vloeibare dingen kan wel, maar let erop dat het het plastic van je Invisalign beugel niet verkleurd. Vraag bij je orthodontist na welke vloeistoffen je absoluut niet mag innemen met je beugel in.

Elastiekjes bij plaatjesbeugel

De meeste mensen met een plaatjesbeugel moeten ook elastiekjes in doen. Het aantal en de plek ervan verschilt per persoon en per maand. Wanneer je iets eet moet je eerst je elastiekjes uit doen. Je zult namelijk merken dat deze erg in de weg zitten en los kunnen schieten wanneer je je mond vol hebt met eten. Soms kun je wel kwark of yoghurt of iets vergelijkbaars eten met je elastiekjes in, maar dit is erg afhankelijk van de plek van je elastiekjes

Vergeet niet te poetsen

Na elke keer eten is het verstandig goed te poetsen. Met een beugel kan namelijk veel etensresten blijven zitten tussen je beugel en/of tanden. Zeker bij een maaltijd met draadjesvlees of spinazie/sla kan er veel blijven zitten. Poets dus met bij voorkeur een elektrische tandenborstel en reinig hierna je beugel en gebit met ragers. ’s Ochtends en ’s avonds kun je voor een volledige poetsbeurt ook nog mondspoelmiddel gebruiken.