Kosten

Vaste prijzen

Wat een beugel jou precies kost is sterk afhankelijk van je situatie. Bij de een duurt het langer om de tanden recht te zetten dan bij de ander. Ook kan het zijn dat je alleen boven een beugel nodig hebt, wat ook weer scheelt in de kosten. Wel zijn de kosten voor orthodontie landelijk vastgesteld. De ene orthodontist kan dus niet meer vragen dan de ander. Dankzij deze kosten is er dus wel altijd een verwachte totaalprijs voor jouw situatie.

[bekijk hier de prijzen van orhtodontie]

Volgorde betalingen

De eerste kosten die je krijgt is voor het consultgesprek. Hierin ga je met de orthodontist in gesprek om jouw persoonlijke situatie te bespreken. Hierbij worden ook meestal tandafdrukken en röntgenfoto’s gemaakt. Zo kan de orthodontist kijken wat er nodig is om jouw tanden recht te zetten. Na dit gesprek zal hij in overleg met jou de keuze maken voor je behandeling.

Afhankelijk van je behandeling komen de kosten voor het plaatsen van je beugel. De kosten hiervan zijn sterk afhankelijk van je situatie. De soort beugel verschilt in prijs, maar ook of je boven en onder een beugel moet plaatsen. Details in je beugel zoals metalen of keramische brackets maken ook nog veel uit in de prijs.

Na het plaatsen van je beugel heb je de grootste kosten gehad. Hierna volgen enkel nog de kosten voor maandelijkse controle. Ook deze kosten zijn weer afhankelijk van jouw situatie.

Retentiefase

Nadat je klaar bent met je beugel en alles recht staat, volgt nog de retentiefase. Deze retentiefase zorgt ervoor dat jouw tanden ook daadwerkelijk recht blijven staan. Hierin zijn verschillende persoonlijke keuzes. Wil je een nachtbeugel dragen, waarbij je ’s nachts een bitje in moet doen, of heb je liever een spalkje achter je tanden? 

Vergoeding

Onder de 18 jaar wordt orthodontie vergoed. Voor volwassenen is dit echter niet het geval. Als volwassene een beugel nemen kan dus aardig wat kosten. Ga bij je zorgverzekering na of een uitbreidende verzekering mogelijk is voor orthodontie. Let wel goed op of, en voor hoeveel, orthodontie vergoed wordt in jouw pakket. Veel mensen hebben al een uitgebreide verzekering voor de tandarts, echter valt orthodontie daar niet altijd onder. Een beugel verzekering die alles vergoed bestaat helaas niet. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar voor meer informatie.