Plaatsen

Beugel op latere leeftijd

Het plaatsen van de beugel is voor jong en oud hetzelfde. Ook als je een beugel op latere leeftijd laat plaatsen gaat het net zo makkelijk. Het is belangrijk dat je je tanden goed gepoetst hebt en je gebit schoon is. Je krijgt een houder in je mond zodat je mond zonder moeite open blijft staan en je tong niet in de weg zit. Zo kun je niet perongeluk tegen de lijm of plaatjes komen tijdens het plaatsen van je beugel.

Voorbereiding

Eerst worden je tanden gepolijst zodat het oppervlak van je tanden klaar is voor de plaatjes. De assistente zal daarna lijm op de tanden plaatsen. Dit kan een beetje ruiken, maar gelukkig gaat dat snel weg. Het plaatsen van de plaatjes zelf gebeurd door de orthodontist. Na het plaatsen van de plaatjes moet de lijm nog wat drogen. 

Plaatsen van de beugel

Pas wanneer alles opgedroogd is en goed vast zit wordt misschien wel het belangrijkste van de beugel geplaatst, namelijk de draad. Deze gaat door je plaatjes heen en zit vast met ijzerdraad of elastiekjes. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en keuze zijn het een van die twee, of een combinatie daarvan. Soms kan het alleen met ijzerdraad. Dat valt iets meer op dan transparante elastiekjes, maar dan weet je zeker dat het goed vast zit. Een nadeel van de transparante elastiekjes is dat deze kunnen verkleuren door bepaald eten en vloeistoffen zoals koffie. Elke maand wordt de draad in je beugel vervangen. De elastiekjes worden dan ook vervangen dus mocht je last van verkleuring hebben kun je bij je controle ook kiezen voor het vastzetten met ijzerdraad. De assistente zal je bij de controle vragen om jouw persoonlijke voorkeur, en je kunt het natuurlijk bij elke controle aanpassen.

Het hele plaatsen van de beugel duurt ca. 45 minuten. Dit kan natuurlijk per situatie en orthodontist wel wat verschillen, maar het is niet zo dat een beugel op latere leeftijd ingewikkelder is.