Poetsen

Poetsen met iets meer aandacht

Je tanden poetsen gaat nog steeds op hetzelfde moment, ’s ochtends en ’s avonds. Je kunt er ook voor kiezen om na het avondeten kort te poetsen, maar verplicht is het niet. Het belangrijkste is dat je poetst met wat meer aandacht. Je moet nu natuurlijk niet alleen je tanden, maar ook je beugel schoonmaken. Het eten kan met een beugel namelijk makkelijker en op meer plekken achter blijven. Je wil alle etensresten weg poetsen zodat je gebit perfect in orde blijft. Wanneer je je tanden en beugel poetst, moet je in verschillende hoeken poetsen. Poets eerst de bovenkant, met je tandenborstel in een hoek van 45 graden richting je beugel. Poets daarna de onderkant, weer met je tandenborstel in een hoek van 45 graden richting je beugel. Poets daarna recht op je beugel, en als laatste de achterkant van je tanden. Zo bereik je alle hoeken en gaten van je beugel met je tandenborstel en kun je het beste je beugel schoonmaken.

Orthodontie hulpmiddelen

Je oude vertrouwde tandpasta kun je het beste vergeten. In veel tandpasta zit whitening, en wanneer je dat blijft gebruiken met een beugel zul je zien dat je tanden witter worden op de plek waar geen plaatje zit. Zodra je beugel er dan uit gaat zul je dus voor een onaangename verrassing staan. Speciale orthodontie tandpasta heeft uiteraard geen whitening, maar werkt ook beter tegen tandplak en komt beter tussen je beugel door omdat het iets vloeibaarder is. 

Extra hulpmiddelen

Naast het poetsen met je tandenborstel wordt aangeraden om wat extra hulpmiddelen te gebruiken voor een echt volledige poetsbeurt. Gebruik na het tandenpoetsen ook interdentale borstels, ook wel ragers genoemd, om de ruimtes tussen je plaatjes en je draad goed schoon te maken. Met een kleine rager kun je eventueel ook flossen. Je kunt ook met flosdraad flossen, maar let op dat ook hier geen whitening in zit. Gebruik eventueel een elektrische flosser zoals de Philips Airfloss. Daarnaast wordt ook aangeraden om mondspoelmiddel te gebruiken. Doe dit ’s ochtends en ’s avonds om er zeker van te zijn dat alle hoeken en gaten van je beugel goed schoongemaakt worden. Je beugel schoonmaken lijkt zo veel werk, maar valt in de praktijk reuze mee!